Nyhet - TTF-utferd høst 2022 - bilde 1 I kontrollrommet på Valåsen.JPG

TTF-utferd til Värmland ga inspirasjon

12-13. september gjennomførte Treindustriens Tekniske Forening sin tradisjonelle høstutferd for første gang på tre år.

Turen gikk i år til Värmland i Sverige, og 29 deltakere fikk se spennende industri hos «söta bror».

Første stopp var Hilmer Andersson i Lässeryd, som er et sagbruk med høvleri, impregnering, fingerskjøtanlegg, taktroproduksjon og seneste tilskudd på stammen, et malingsanlegg for utvendig kledning. Deltakerne fikk se en velinvestert fabrikk med gjestfrie verter. Bedriften har store planer for videre utvikling og Norge har vært, og vil fortsatt være, et stort marked for produktene herfra.

Neste stopp var Volvos fabrikk for produksjon av hjullastere i Arvika. Flesteparten av deltakerne har en eller flere slike i fabrikkene de kommer fra, og man fikk se avansert «leanproduksjon» med fokus på kontinuerlig forbedring.

Dag to startet med besøk på Skandinavias eneste kryssfinerfabrikk, Moelven Vänerply i Gullspång. Fabrikken ble startet opp i 1970 og produserer konstruksjonskryssfiner av gran der mye av tømmeret i form av Vänerblokk kommer fra norske skoger. Etterspørselen etter produktet overstiger langt produksjonskapasiteten, og fokuset ligger på å effektivisere prosessflyten for å øke totalvolumet siden fabrikken allerede går på fem skift på enkelte av avdelingene.

 

alt
Finerark på Moelven Vänerply. Foto: Audun Øvrum

Siste stopp var Moelven største sagbruk Valåsen i Karlsskoga. Her fikk en se høyeffektiv produksjon av skurlast og planer for investeringer i både ny småtømmerlinje og pelletsfabrikk som til sammen vil kreve investeringer på over 700 millioner svenske kroner.

 

alt
I kontrollrommet på Valåsen. Foto: Audun Øvrum

Her ligger invitasjonen med informasjon om programmet.