Trearkitekturkonferansen2019-Salen-61.jpg

Ida Wressel og Nikolina Søgnen fra Bergen Arkitekthøgskole under presentasjon av sine studentarbeider. Foto: Stig Marlon Weston.

Den 7. nasjonale konferansen for trearkitektur

Stor interesse for trearkitektur blant unge arkitekter.

I år var det rekordoppmøte blant unge arkitekter og arkitektstudenter under den 7. nasjonale konferansen for trearkitektur. Konferansen var som vanlig tettpakket med norske og utenlandske foredragsholdere. I år ønsket arrangørene spesielt å formidle hvordan de unge, norske arkitektkontorene velger å løse ulike oppgaver med tre.

- Vi er svært fornøyde med den massive oppslutningen av arkitektstudenter og unge arkitekter under årets konferanse. Det vi ser er at prosjekter i liten skala, slik som hytter og eneboliger, ofte fungerer som et laboratorium for utvikling av ny arkitektur, også trearkitektur. Gode eksempler fanges jevnlig opp av norske og internasjonale tidsskrifter og nettsteder, sier professor Marius Nygaard ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO).

 - Hamran/Johansen Arkitekter, Vardehaugen, Stiv Kuling og Sanden og Hodnekvam Arkitekter er yngre arkitektkontorer som har markert seg med treprosjekter av høy kvalitet. De var invitert for å snakke om sitt syn på arkitektur, inspirasjonskilder og egne ambisjoner.

Et sentralt tema i år var hvordan god trearkitektur avhenger av samarbeid mellom arkitekt og ingeniør. Arrangørene mener at for å utnytte de nye arkitektoniske mulighetene i moderne trekonstruksjoner kreves et tett samarbeid mellom ingeniører og arkitekter.

De må forstå hverandres roller og oppgavens rammebetingelser, og ha en felles, solid forståelse av materialer og konstruksjonsprinsipper.

 – Uten dette samspillet evner man ikke å lage bygg med høy og varig kvalitet, forteller Nygaard.

For å belyse hvordan dette samarbeidet kan utspille seg i praksis, var Gaute Mo, partner i ingeniørfirmaet Degree of Freedom, invitert til konferansen. Firmaet er arkitekturorientert, og har kontorer i Oslo, Valencia og Athen. Degree of Freedom har blant annet samarbeidet med arkitektkontorene SAAHA og Helen & Hard om vinnerprosjekter i arkitektkonkurranser. Derfor ble også daglig leder og partner Thor Olav Solbjør i SAAHA invitert til dele erfaringer fra flerfaglig ideutvikling rundt nyskapende trekonstruksjoner. Under konferansen presenterte Solbjør og Mo andre eksempler fra egne prosjekter og samarbeidet dem imellom.  

To internasjonale pionerer

Arrangørene hadde også invitert to internasjonale pionerer i utviklingen av ny, urban trearkitektur: arkitekt og partner Michael Green fra det kanadiske selskapet Michael Green Architecture og arkitekt og partner Andrew Waugh fra Waugh Thistleton Architects, kontoret som tegnet Storbritannias første høyhus i tre i 2009.

Green er kjent fra en rekke foredrag verden over, samt den radikale rapporten «The Case for Tall Wood Buildings» i 2012. Siden har kontoret gjennomført en serie av store, markante og prisbelønte treprosjekter. Ett av dem er det syv etasjer høye kontorbygget «T3» i Minneapolis, der viktige kvaliteter i byens gamle industri- og lagerbebyggelse gjenoppdages og videreføres, men med nye materialer.

Waugh Thistleton Architects er engasjert i utviklingen av ulike former for prefabrikasjon innen tre, og har på oppdrag fra Bergen og omegn boligbyggelag tegnet ideprosjektet «Trenezia». Firmaet har markert seg sterkt i miljøspørsmål, og deltok i den globale klimastreiken 20. september i år. Waugh Thistleton Architects er partner i EU-konsortiet og Horizon 2020-prosjektet "Built in Wood" sammen med norske Treteknisk og Splitkon. Formålet med det femårige prosjektet er blant annet å bidra til å redusere klimagassutslippene fra den europeiske byggsektoren.

alt

Avdelingsleder Knut Amund Skatvedt ved Treteknisk presenterer Arena Pro-klyngeprosjektet Wood Works! og det nye Horizon 2020-prosjektet Build In Wood. Foto: Stig Marlon Weston.

Valgte tidlig å bygge i tre

Den Londonbaserte arkitekten i Waugh Thistleton Architects har lenge vært en forkjemper for massivtre og krysslaminert tre som byggemateriale, og under konferansen fortalte Waugh om sine erfaringer med disse materialene. Waugh Thistleton Architects er ett av få arkitektselskaper i verden som kun bygger i tre, og har blitt en trendsetter i Storbritannia. De står blant annet bak leilighetsprosjektet Dalston Lane i London, det største massivtreprosjektet globalt i volum. Waugh fremhevet treets evne til å lagre CO2 som helt avgjørende for hvordan han tenker som arkitekt.

- Mitt firma tok et tidlig valg om at vi vil satse på tre. Jeg tenkte at om du ikke bruker tre som arkitekt, så er du en del av klimaproblemet. Sement, stål og betong står for en enormt stor del av klimagassutslippene. Byggebransjens produksjon av sement står for tre ganger så mye av CO2-utslippene som flyreiser. Glem sugerør i plastikk, det er CO2 som er vår tids store trussel, sa Andrew Waugh.

Michael Green fra Michael Green Architecture (Canada) har blitt verdenskjent med budskapet om hvordan byggenæringen kan bygge flere boliger samtidig som man reduserer klimatrusselen. Under foredraget fortalte han om sin reise som ung arkitekt i et fremadstormende amerikansk firma som startet med å tegne store flyplasser og digre signalbygg i stål. Dette opplevde han som feil.

alt

Arkitetekt og en av hovedtalerne Michael Green fra Canada. Foto: Stig Marlon Weston.

- Det som gav meg glede var å snekre og lage noe i tre. Jeg måtte endre min måte å jobbe på, og endte opp med å starte et eget firma som nå bare lager prosjekter i tre, sa Green.

 Green spår en stor vekst i bygging innen både europeisk og nordamerikansk byggenæring. Under foredraget avslørte han at Michael Green Architecture har startet opp med et gigantprosjekt sammen med et av verdens største teknologiselskaper i Silicon Valley.

 - Massivtre gir store firma et klimabudskap de kan selge. Treindustrien globalt står overfor en voldsom vekst, sa han.

Green har skrevet boken "Tall Wood Buildings", der han utbroderer tenkningen sin om økonomiske og økologisk bærekraftige alternativer til stål og betong. Ved bruk av detaljer, eksempler og tekniske løsninger, viser han i boken at tre er den første seriøse utfordreren til stål og betong i dette århundret, med potensial til å endre byggenæringen fundamentalt.

Bokutgivelsen førte til at han fikk oppdraget med å bygge Wood Innovation and Design Center ved University of Northern British Columbia i Prince George. Seks av etasjene i bygningen skal være en synliggjøring av nye byggemetoder, basert på forskjellige løsninger for å koble sammen ulike bygningskonstruksjoner i tre.

Som del av konferansen ble industrien invitert til en samtale omkring arkitekters kunnskapsbehov om tre. Moelven, Alvdal Skurlag, Rothoblaas og Splitkon var representert, og konklusjonen var at det er avgjørende at arkitekter selv kjenner til materialet. Samt at de har en forståelse av hva som kreves av ulike yrkesgrupper når man bygger.

Om den Den nasjonale konferansen for trearkitektur

Den nasjonale konferansen for trearkitektur retter seg spesielt mot arkitekter og arkitektstudenter, i tillegg til aktører i byggenæringen, forskningsmiljø og myndigheter.

Konferansen er den viktigste møteplassen for samtaler omkring trearkitektur på arkitektens premisser. Konferansen er den eneste i sitt slag i Norge, og arrangeres hvert år på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO).

Konferansen arrangeres i et samarbeid mellom Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO), Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Bergen Arkitekthøgskole (BAS), Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), Arkitektbedriftene i Norge, Treteknisk og TreFokus.

Knut Werner Lindeberg Alsén

Publisert 10. desember 2019.