32: Øket sideborduttak

Forfatter: Sverre Tronstad
Rapport 32, 1996
52 s.
200,- (Gratis for medlemmer)

Last ned

Rapport 32.pdf

Sammendrag

I dette forprosjektet er det foretatt en studie over hvilke muligheter som teknisk/økonomisk er til stede for et øket skurutbytte gjennom et større uttak av sidebord, samt hvilke muligheter som er til stede for en viderefordeling av bordene gjennom lamineringsteknikk.

Beregningene viser at det er mulig å øke skurutbyttet fra ca. 6 - 9 % avhengig av tykkelse og lengde på bordene sammenlignet med et normalt borduttak. Dette representerer en økning på 300.000 - 400.000 m³ pr. år på landsbasis.

Kvaliteten på de ekstra sidebordene vil være meget god når det gjelder styrkeegenkaper, sterkt varierende både positivt og negativt nar det gjelder utseende og meget gode når det gjelder formstabilitet.

Lønnsomheten ved ekstra borduttak vil ved dagens produksjonsmetoder og priser være dårlig. Spesialkonstruert produksjonsutstyr tilpasset stort borduttak viser imidlertid teoretisk interessante resultater. Stor furuandel kan løfte gjennomsnittsprisen på sidebordene vesentlig og gi lønnsom produksjon.

En videreforedling av bordene gjennom enkel, men sterkt automatisert lamineringsteknikk synes å være økonomisk interessant under bestemte forutsetninger.

Forprosjektet viser at det ligger store muligheter for å øke skurutbyttet og videreforedlingsgraden ved trelastbrukene.